Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Kwartalnik - Dobrcz Nasza Gmina TV Dobrcz
Załatw sprawę elektronicznie

Wyszukiwarka

„Kasza na sto sposobów”, czyli Młody Talent Kulinarny w Karolewie - IV edycja

W ubiegłą środę 22 lutego br. w Zespole Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie gościli młodzi adepci sztuki kulinarnej. Wśród nich byli gimnazjaliści z Dobrcza, Kotomierza, Wudzyna, Zbrachlina i Serocka. Młodzież wzięła udział w IV edycji konkursu kulinarnego pt. Młody Talent Kulinarny, którego tematem była „kasza na sto sposobów”. Pracowali w dwu- lub trzyosobowych zespołach.

Uczestnicy konkursu z każdą edycją reprezentują coraz wyższy poziom, tak też było i tym razem. Jury w składzie: Renata Jurak-Muziewicz (pedagog ZSA-E), Mariola Konicka (nauczyciel przedmiotów gastronomicznych) i Angelika Tecłaf (stypendystka z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych), miało nie lata wyzwanie: spośród dziesięciu przeróżnych dań wybrać najlepszą trójkę. Po długich obradach na podium stanęli: Gimnazjum ze Zbrachlina – miejsce pierwsze (w składzie: Dominika Szymczyk i Dominika Porydzaj), Gimnazjum z Serocka – miejsce drugie (Mateusz Glama, Monika Jakoby, Monika Nawrocka) oraz Gimnazjum z Wudzyna (Aleksandra Zamojdzin, Julia Różańska).
Nagrody zostały ufundowane przez organizatorów spotkania, czyli ZSA-E Karolewo oraz sponsora: Sklep Wielobranżowy Barbary Spionkowskiej z Dobrcza, której serdecznie dziękujemy za wsparcie. Pozostali dzielni kucharze otrzymali dyplomy za udział. Wszyscy opuszczali mury naszej szkoły we wspaniałych humorach i z uśmiechem na twarzy, a zatem możemy być pewni, że bawili się gotowanie doskonale! Nad całością organizacji czuwały panie: Monika Wójcicka i Katarzyna Lewandowska. Dziękujemy gminie Dobrcz za wsparcie finansowe przy zakupie produktów do gotowania, a także uczniom z naszej szkoły: 2 technikum żywienia i 3 zasadniczej zawodowej za pomoc w przygotowaniu sal oraz 3 technikum żywienia za obsługę kelnerską i czuwanie nad stoiskami gimnazjalnymi.

Autor: Katarzyna Lewandowska