Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Kwartalnik - Dobrcz Nasza Gmina TV Dobrcz
Załatw sprawę elektronicznie

Wyszukiwarka

Wizyta studyjna w Minikowie - relacja

Zgodnie z programem operacji pt. "Szlakiem dobrych praktyk dla mieszkańców wsi - wizyta studyjna w Minikowie" nasi mieszkańcy zwiedzili Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie, poznali sposób organizacji i działania inkubatora kuchennego, a także wysłuchali wykładów: „Inkubator kuchenny jako innowacyjne miejsce małego przetwórstwa na wsi – zalety” oraz „Wróćmy do ziół – z korzyścią dla nas i dla środowiska”. Jednak punktami programu, które najbardziej zapadły w pamięć naszym uczestnikom były warsztaty zielarskie, podczas których wykonaliśmy tabliczkę florencką, własnoręczne woreczki lawendowe oraz leczniczą mieszankę ziół, a także wizyta w stawach karpia nakielskiego w Ślesinie.

Wizyta studyjna połączona z wykładami oraz warsztatami to najlepsza forma zapoznania się z zagadnieniem, które wpłynie na zwiększenie przedsiębiorczości mieszkańców wsi. Ta forma wymiany wiedzy i wspierania rozwoju cieszy się na terenie naszej gminy pozytywnym odzewem.

Zakładane efekty wizyty studyjnej : przeszkolenie uczestników wizyty studyjnej z zakresu funkcjonowania inkubatora kuchennego oraz zwiększenie liczby podmiotów, które po wizycie w Minikowie mogłyby korzystać z takiej formy przetworzenia własnych płodów i w ten sposób uatrakcyjniać swoją działalność, bez konieczności ponoszenia dodatkowych nakładów, jak również przybliżenie tematyki zielarstwa i korzyści wynikających z upraw ziół w gospodarskie lub tych dziko rosnących połączone z warsztatami, a także poznanie dobrych praktyk, które uczestnicy wizyty będą mogli zastosować u siebie w prowadzonej działalności.

Budżet operacji 13 017,76
Kwota kosztów kwalifikowalnych 11 836,52
Kwota wkładu własnego 1 181,24